środa, 17 stycznia 2018

GASTRONOMIA WIELKIEGO KACKA


Wielki Kack pochwalić się może bogatymi tradycjami gastronomicznymi. Pierwsze gospody powstawały tu już w średniowieczu. Jednak największy rozwój tej dziedziny gospodarki miał miejsce w pierwszej dekadzie XXI wieku, kiedy to otwierano kolejne lokale rozrywkowe oraz gastronomiczne. W obecnych czasach rynek mocno się skonsolidował, a istniejące jeszcze niewielkie knajpki borykają się z problemami frekwencyjnymi. W niniejszym artykule przedstawiona została historia wielkokackiej gastronomii oraz jej stan obecny.


CZASY NAJDAWNIEJSZE

Pierwsza karczma na terenie wsi Wielki Kack powstała po 1353 roku. W wydanym dokumencie z tego roku biskupstwo będące właścicielem miejscowości zaleciło budowę takiego obiektu. Biskupia gospoda powstała w samym centrum wsi (przy dzisiejszym skrzyżowaniu ulicy Wielkopolskiej z ulicą Małe Karwiny). Pełniła funkcje handlowe, gastronomiczne, rozrywkowe oraz noclegowe. Obok kościoła była głównym centrum życia mieszkańców wsi. Karczma funkcjonowała w tym miejscu przez kolejne kilkaset lat, co potwierdzają kolejne zachowane dokumenty. Z nich dowiadujemy się także, że w 1582 roku gospodę prowadziła karczmarka.  Dokumenty pochodzące z pierwszej połowy XVII wieku nie wspominają nic o karczmie. Być może przez pewien okres funkcjonowanie obiektu było z pewnych powodów zawieszone. W 1695 roku  oberżę prowadził karczmarz Jurek Szyplak, a w 1772 roku karczmarz Döring. W XVIII wieku w karczmie podawano tylko miejscowe piwo pochodzące z wielkokackiego folwarku. Po 1772 roku nastąpiła sekularyzacja karczmy, która stała się własnością państwa pruskiego, a następnie została sprywatyzowana.  W 1820 roku na terenie wsi było już dwóch szynkarzy, a więc prawdopodobnie pojawiła się druga, konkurencyjna gospoda. Pierwotną karczmę prowadził pan Derowski. Następnie gospoda znalazła się w rękach rodziny Grabińskich. Budynek został rozbudowany i jeszcze przed wybuchem I wojny światowej nosił nazwę Zajazd A. Grabińskiego.  Z kolei w okresie dwudziestolecia międzywojennego rynek noclegowo-gastronomiczny zaczął się jeszcze bardziej rozwijać. W 1924 roku, oprócz karczmy, którą dzięki koneksjom rodzinnym prowadził teraz Jan Cząstka (Oberża u Jana Cząstki), gdzie działała także sala taneczna i sklep kolonialny, funkcjonowała również Gospoda Franciszka Studzińskiego (specjalizowała się w wyrobach cukierniczych - dziś powiedzielibyśmy kawiarnia) oraz Oberża u Franciszka Deji (restauracja, pensjonat i sklep kolonialny). Cztery lata później działała już na pewno Oberża Kaszubska u Wojciecha Targowskiego (sklep kolonialny i restauracja z wyszynkiem). Ów oberżysta, który przybył tu z głębi kraju, którego przyciągnęła rozbudowująca się Gdynia, słynął z patriotyzmu oraz niechęci do sprzedaży alkoholu młodzieży. Gospoda mieściła się przy ul. Karwińskiej (Zapolskiej) w miejscu obecnego posterunku policji. Działała więc nieopodal restauracji Jana Cząstki, także w centrum wsi. W latach 1928-1930 funkcjonowały więc na pewno aż cztery gospody. Jednak źródła z 1935 roku podają, że we wsi działały już tylko dwa przybytki - u Targowskiego i u Cząstki. W obu gospodach często odbywały się zabawy, do których przygrywały orkiestry m.in. z Gdyni oraz występy artystyczne. Wystawiane były także małe sztuki teatralne organizowane przez lokalną społeczność. Warto wspomnieć też o istniejącym tu  powszechnym wtedy zwyczaju przemycania własnego alkoholu do gospody. Oberże były popularne nie tylko wśród miejscowych, ale chętnie bywali tu też goście z sąsiednich wsi. Świadczy niech o tym fakt, że jeszcze za czasów zajazdu Augusta Grabińskiego do jego lokalu przybywali młodzieńcy z rodu Cząstków z Kielna, którzy następnie pożenili się z córkami karczmarza. W ten oto sposób karczma przeszła w posiadanie rodziny Cząstków.

OKRES PRL

Podczas bestialskiego napadu Niemców w 1939 roku zamordowany został Wojciech Targowski. Jego oberża przetrwała jednak wojenne zawieruchy, a budynek po niej służył w czasach powojennych początkowo za szkołę. Następnie w salach dawnej gospody działał sklep spożywczy. Ostatecznie jednak, w związku z planowaną budową osiedla Karwiny budynek został zburzony w latach 70-tych. Drugi z przedwojennych oberżystów zapisał się w pamięci Kacan wyjątkowo niegodnie. Po wkroczeniu Niemców do Kacka szybko przeszedł na stronę wroga i zdradził swoich sąsiadów. Po wojnie, z jego restauracji pozostały tylko ruiny, które stały jeszcze kilkanaście lat. Pierwszym powojennym obiektem pełniącym funkcje rozrywkowe była Klubokawiarnia działająca w dawnym baraku szkolnym w miejscu obecnej jezdni ul. Wielkopolskiej. Było to w połowie lat 50-tych. Następna dekada należała natomiast do prowizorycznej pijalni Kozak.  Bar ten również znajdował się w miejscu obecnej jezdni ul. Wielkopolskiej, nieopodal skrzyżowania z ul. Źródło Marii.  Budynek przeznaczono jednak do wyburzenia w związku z planowaną rozbudową traktu.  W latach 60-tych w miejscu ruin dawnej oberży rodzina Czątków postawiła nowy budynek. W 1970 roku jego część zakupił, wraz z żoną, znany gdyński gastronom Zenon Mrówka. Na parterze budynku, 10 czerwca 1970 roku, została urządzona restauracja Turysta (nazywana przez wszystkich Mrówka). Turysta był restauracją II klasy serwującą między innymi raki i ryby z potoku Źródła Marii i Jeziora Wielkokackiego, a także słynną na całą okolicę golonkę. W restauracji często odbywały się występy artystyczne. W latach 70-tych, podczas gdy w innych gdyńskich lokalach brakowało dobrego piwa, u Mrówki serwowano czeski Zlati Bazant. Wynikało to z tego, iż władza w okresie żniw dostarczała na tereny wiejskie lepsze trunki, aby wynagrodzić żniwiarzy za ich trudy. W latach 80-tych miejsce to pełniło funkcje integracyjne między nowymi mieszkańcami blokowisk a starymi miejscowymi Kaszubami. Wtedy też otwarto tu pijalnię piwa z bilardem w piwnicy (Mrówka Bis), do której schodziło się pochyłym korytarzem. Początkowo prowadził ją oberżysta znany z lokalu Kozak, później jednak interes przejął Zenon Mrówka. Wiecznie zadymiony i zaniedbany lokal stał się przytułkiem dla klasy robotniczej, niebieskich ptaków, konfidentów, a także dla elementu podejrzanego. Czasami dochodziło do spięć między kibicami Lechii i Bałtyku oraz między przedstawicielami różnych subkultur. Bar zaczęto określać mianem speluny. Mimo to, z powodu niewielkiej ilości innych miejsc sprzedających alkohol, do pijalni ustawiały się długie kolejki wychodzące aż na zewnątrz. Piwo więc nie tylko spożywano na miejscu, ale także kupowano na wynos. Inna sytuacja miała miejsce w restauracji. Z powodu niskiej frekwencji, w okolicy 1985 roku restaurację zlikwidowano. W tym czasie w mniejszym sąsiednim lokalu pojawiły się pierwsze w okolicy flippery oraz gry telewizyjne. Później przez pewien czas działała tu lodziarnia (do 1989 r.). W latach 70-tych i 80-tych w okolicach dzisiejszego Polifarbu funkcjonował także Bar Leśny, który mieścił się w przyziemiu Hotelu Leśnego (II kategorii). Był to jedyny obiekt noclegowy na Kacku.

CZASY WSPÓŁCZESNE

W lokalu po lodziarni u Mrówki powstała niewielka pijalnia, w której piwo spożywało się głównie na stojąco. Jeszcze w pierwszej połowie lat 90-tych zlikwidowano ten przybytek, a więc ostała się tylko pijalnia piwa mieszcząca się w piwnicy. W 2001 roku zmarł Zenon Mrówka, a jego bar przejęła żona Teresa. W 2005 roku knajpa została przeniesiona w miejsce dawnej restauracji, a w 2007 roku została wyremontowana. Wtedy też zyskała oficjalną nazwę Bar Mrówka. Rok później właścicielka wydzierżawiła lokal ajentowi. Knajpa składała się z dwóch poziomów – sali głównej na parterze oraz zaniedbanej sali bilardowej w piwnicy. Lokal posiadał także inne rozległe piwnice, które były przeznaczone na wynajem na różnego rodzaju uroczystości rodzinne (chętnych jednak nigdy nie było). Przed budynkiem znajdował się ponadto ogródek piwny. Na barze był szeroki wybór piwa, wódki, a także niewielka oferta gastronomiczna. W knajpie znajdowały się telewizor, automaty, bezpłatny bilard oraz tarcza do rzutek. Bar był czynny od poniedziałku do soboty w godzinach 9-21. 1 maja 2017 roku podjęto trudną decyzję o zamknięciu lokalu. Główną przyczyną była dramatycznie niska frekwencja, która zmniejszyła się jeszcze bardziej po konieczności likwidacji automatów. Tym sposobem po kilkusetletniej działalności wyszynku w tym miejscu pozostało tylko ciepłe wspomnienie. Wróćmy jednak do czasów świetności Mrówki, kiedy to na przełomie lat 80-tych i 90-tych knajpie wyrosła pierwsza poważna konkurencja w postaci klubu bilardowego Czarna Bila, mieszczącego się w budynku obecnej poczty, przy ul. Chwaszczyńskiej na Karwinach III. Bar oferował dwa stoły bilardowe i stał się ulubionym miejscem spotkań kibiców miejscowej Lechii. Często dochodziło tu do odwiedzin kibiców Arki z Dąbrówki co kończyło się srogimi awanturami. Jeszcze w pierwszej połowie lat 90-tych lokal zlikwidowano, a pozostałościami po nim są stare ławki przed budynkiem do niedawna oblegane przez zmęczonych panów. W kolejnych latach próbowano otwierać kolejne knajpy. W połowie lat 90-tych w willi przy ul. Makuszyńskigo funkcjonował niewielki lokal kawiarniano-alkoholowy Tutti Frutti. Obok niego stała budka z lodami. Końcówka lat 90-tych to natomiast czasy Cafe Rene. Bar alkoholowy z kawiarnią i bilardem mieścił się w lokalu przy ul. Makuszyńskiego 16. W 1997 roku w budynku przy ul. Źródło Marii  36 powstał nowy klub nocny Miras (godziny otwarcia 14-24, weekendy 14-4), który rok później przeniósł się do budynku pod adresem Wielkopolska 367. W ofercie znajdowały się m.in. bilard oraz cykliczne imprezy taneczne. Zlikwidowany został w 2002 roku. Rok później - w 2003 roku - w piwnicy kamienicy przy ul. Wielkopolskiej rozpoczęła się historia Jazz Cafe - nowoczesnej pijalni alkoholu. Zaciemniony przestronny lokal z wygodnymi kanapami zapewniał różne wydarzenia artystyczne, transmisje sportowe oraz oferował wynajem na różne uroczystości. Współpracował z barem gastronomicznym znajdującym się nad lokalem dzięki czemu w Jazz Cafe dostępna była oferta jedzeniowa. Bar cieszył się ogromną popularnością wśród młodzieży. Jednak w 2016 roku właściciel podnajął lokal nowemu ajentowi. Bar mocno podupadł i mimo wprowadzenia tarczy do gry w rzutki, czy też oferty kawiarnianej, został zamknięty w 2017 roku. Główną przyczyną było wycofanie transmisji sportowych, ale także ogólny trend odchodzenia od spędzania czasu w osiedlowych knajpach. W marcu 2018 roku w miejscu Jazz Cafe otwarty zostanie Pub u Sąsiadów - knajpa o nowoczesnym wystroju, w której planuje się organizację imprez okolicznościowych, koncertów, czy transmisje meczów na rzutnikach. Lokal posiadać ma własną niewielką ofertę gastronomiczną oraz półkę z książkami i grami planszowymi. Cały czas pozostanie możliwość całkowitego wynajęcia sali.  Ciekawą historię posiada inny dawny lokal rozrywkowy przy ul. Lipowej na Fikakowie mieszczący się na I piętrze budynku. W 2003 roku powstał tu klub Vis a Vis. Oferował on liczne rozrywki w postaci cyklicznych imprez, wyszynku różnych alkoholi oraz wielu gier barowych typu bilard, lotki, czy piłkarzyki. Klub często padał ofiarą krytyki miejscowych mieszkańców, którzy narzekali na hałas wydobywający się z lokalu. Na początku 2006 roku właściciel nieco uspokoił charakter knajpy i zmienił nazwę na Kleopatra. W ofercie pojawiły się dania obiadowe i pizza. Elementy rozrywkowe nadal jednak pozostały. Pod koniec roku nastąpiło dalsze „uspokajanie miejsca” i zmieniono nazwę, tym razem na Złoty Smok, który specjalizował się w kuchni dalekowschodniej. Organizację imprez zawieszono, pozostały jednak stoły z bilardem i piłkarzykami. W 2008 roku kolejny raz zmieniono nazwę i profil działalności. Powstała tu restauracja z bilardem Ambasada, w której panowała atmosfera PRL. Na początku 2009 roku lokal przyjął nazwę Pierrot, a pod koniec roku ostatni raz zmienił szyld na Coco Cafe. Organizowano wtedy wieczorki taneczne (fajfy), imprezy okolicznościowe oraz zabawy dla dzieci. W 2010 roku knajpę ostatecznie zlikwidowano. Przez chwilę - w 2008 roku - na parterze budynku działał niewielki pub z bilardem i piłkarzykami połączony z kawiarenką internetową - Meduza. W 2014 roku w tym samym miejscu powstała tu pijalnia Seta i Galereta, która po chwili zmieniła nazwę na Fikakowo i Przyjaciele. Lokal ten dysponował bogatą ofertą alkoholi oraz automatów z jednorękim bandytą. W wyniku konieczności likwidacji automatów, bar zamknięto w 2016 roku. W zupełnie innej części dzielnicy działał bar Żar Tropików. Knajpa funkcjonowała w latach 2010-2012 przy ul. Tuwima przy pętli autobusowej w wolnostojącym blaszaku. Lokal był typową mordownią, jednak nie zdołał przyciągnąć zbyt wielu piwoszy. W 2015 roku przy ul. Wielkopolskiej powstał nowy pub Baltic. Jest to nowoczesna pijalnia działająca w przyziemiu jedynego w dzielnicy obiektu noclegowego – Baltic Hotel. W barze transmitowane są wydarzenia sportowe. Obok Pubu u Sąsiadów jest to jedyne miejsce w pobliżu oferujące wynajem sali na imprezy okolicznościowe. Pojawienie się tego obiektu było ważne ze względu na to, iż po wielu latach przerwy powstało w Wielkim Kacku miejsce, które pełni dawne funkcje karczmy (noclegi, bar, wynajem sali). Obecnie na terenie dzielnicy działają więc dwa bary alkoholowe - U Sąsiadów i Baltic.

Oprócz pijalni, w latach 90-tych, na terenie Wielkiego Kacka i Karwin istniała jedynie mała gastronomia typu budki z kurczakami z rożna - na placu przy ul. Brzechwy i na rynku przy ul. Korzennej. Tylko przez niedługi czas na przełomie lat 80-tych i 90-tych w budynku obecnej Biedronki przy ul. Korzennej działał większy lokal gastronomiczny - bar gastronomiczny GS Żukowo. Dopiero wraz z końcem stulecia nastąpiła rewolucja gastronomiczna. Jak grzyby po deszczu wyrastać zaczęły nowe typy barów gastronomicznych tzw. pizzerie oferujące nie tylko klasyczne dania obiadowe, ale także pizze dostępne również na zamówienia telefoniczne do domów. Pierwszy taki lokal, o nazwie Las Palmas, powstał w 1999 roku przy ul. Gryfa Pomorskiego na terenie Fikakowa. Kameralny zadbany lokal, który serwuje także dania obiadowe oraz piwo działa do dzisiaj. W 2001 roku funkcjonowały już 3 nowe pizzerie –mały lokal Tino (przy ul. Chwaszczyńskiej obok Mrówki), Bemol (przy ul. Nałkowskiej w budynku TBS, z wyszynkiem piwa) oraz La Sopressa (przy ul. Makuszyńskiego, w miejscu Cafe Rene). Do dzisiaj przetrwało tylko Tino. W 2003 roku w miejscu Bemolu powstała pizzeria z wyszynkiem oraz z kawiarenką internetową Laola. Był to jedyny tego typu lokal w okolicy. Jego historia skończyła się w 2016 roku. La Soperessa w 2009 roku zmieniła nazwę na Vivaldi, a w 2011 roku na Chicken (zmienił się też profil gastronomiczny - z pizzy na dania z drobiu). W 2012 roku bar ten został ostatecznie zlikwidowany. W 2004 roku w lokalu przy ul. Wielkopolskiej (nad Jazz Cafe) powstała Gospoda Wielkopolska. Bar ten oferował bogatą ofertę gastronomiczną, wyszynk piwa oraz rozrywki takie jak stół do piłkarzyków. Cieszył się dużą popularnością. Mimo to w 2012 roku został przejęty przez nową gdyńską sieć barów Kraina Smaku. Ta formuła nie spodobała się miejscowym smakoszom i bar zamknięto po roku działalności. Wtedy to do lokalu wprowadził się bar Jazz Pizza. Ofertę knajpy stanowiła pizza, dania obiadowe oraz piwo. Zapewniano także transmisje sportowe, a w sali ustawiony był również automat z jednorękim bandytą. W 2015 roku lokal przejął nowy właściciel. Od tego momentu miejsce cieszy się stosunkowo dużą popularnością. Z sali baru usunięto automat (wymogi nowych przepisów prawa) , ale lokal odwiedza jeszcze sporo miejscowych piwoszy (zwłaszcza podczas transmisji meczów) oraz smakoszy. W 2014 roku Jazz’owi wyrosła konkurencja, kiedy to w sąsiednim lokalu urządzona została pizzeria Marshall. Bar oferował wyszynk różnorodnych piw, także regionalnych. W 2016 roku został zamknięty, a w jego miejscu - w 2017 roku - utworzono pizzerię Na Bogato. Lokal, który posiada także letni taras, oferuje pizzę, dania obiadowe oraz piwo. Brak tu jednak dodatkowych rozrywek. W latach 2011-2013 na Fikakowie przy ul. Lipowej działała pizzeria Bazylia. Później w tym samym miejscu do 2015 roku funkcjonowała włoska restauracja San Marino. Była to w tym czasie jedyna typowa restauracja w dzielnicy. W ostatnim dziesięcioleciu powstawały również lokale specjalizujące się w innych rodzajach gastronomii. W 2008 roku przy ul. Wielkopolskiej (na tyłach przystanku ZKM „Buraczana”) otwarto bar szybkiej obsługi Tele-Kebab. W lokalu można zjeść dania fast-foodowe (głównie kebab), a w sezonie letnim także lody. W 2016 roku przy ul. Wielkopolskiej przy obecnym zejściu na peron PKM Karwiny powstał bar z kuchnią chińską TAMiTU. Od 2017 roku na terenie targowiska przy ul. Korzennej działa malutki bar gastronomiczny Domowe Bistro oferujący dania obiadowe. Wszystkie 3 lokale działają do dzisiaj. Jednocześnie powstawały również knajpki, które nie zdołały podbić serc Kacan i zamykały się po krótkim czasie. Na Karwinach w 2010 roku przy ul. Staffa działała malutka naleśnikarnia Naleśnikowo, natomiast na Fikakowie w 2016 roku przy ul. Szefki podniebienia smakoszy próbował bezskutecznie zdobyć bar gastronomiczny Smaki Eda.  Oprócz tego wspomnieć można jeszcze nawiasem o małej gastronomii obecnie dostępnej w dwóch sklepach sieci Żabka, sklepie FreshMarket oraz na stacjach benzynowych Shell i Pod Żaglami. Podsumowując - na terenie dzielnicy obecnie działa 7 jadłodalni (Las Palmas, Na Bogato, Jazz Pizza, Tino, Domowe Bistro, TAMiTU, Tele-Kebab). 

Wielki Kack nigdy nie słynął z obiektów kawiarnianych. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych na dawnym placu wiejskim funkcjonowała sezonowa budka z lodami. Później lody sprzedawano w Mrówce do 1989 roku. Dopiero w 2011 roku otwarto pierwszą kawiarnię z prawdziwego zdarzenia – kawiarnię rodzinną Tirikum przy ul. Gryfa Pomorskiego obok pizzerii Las Palmas. Przetrwała ona tylko rok. W latach 2016-2017 działała inna kawiarnia rodzinna – Kaliburek, która mieściła się na Karwinach w lokalu przy potoku Źródła Marii przy ul. Chwaszyczyńskiej. Posiadała ona sympatyczny ogródek gastronomiczny na mostku nad potokiem. Od 2017 roku przy ul. Gryfa Pomorskiego przy pizzerii działa kawiarnia Słodka Przystań.

Na zakończenie warto omówić lokale znajdujące się w centrum handlowym. W 1995 roku na Karwinach otwarte zostało pierwsze (i jak do tej pory jedyne) takie miejsce. Do 2004 roku nosiło nazwę Euromarket. W latach funkcjonowania tego centrum, na jego terenie działał bar szybkiej obsługi sieci Mr Smarty’s. Oferował on dania fast-foodowe. Był to praktycznie pierwszy typowo gastronomiczny bar na Karwinach. Tutaj też powstała pierwsza miejscowa kawiarnia - Yogen Fruz. Specjalizowała się w mrożonych jogurtach. Od 2005 roku w miejscu Euromarketu funkcjonuje C.H. Tesco. Wtedy powstały tu 3 lokale gastronomiczne – kawiarnia InMedio Cafe, bar gastronomiczny Tesco Bistro oferujący dania na wagę oraz restauracja-pub Poczekania. Spośród nich tylko Bistro przetrwało do dzisiaj. Kawiarnia została zamknięta w 2013 roku, a Poczekalnia w 2010 roku. Poczekalnia przez cały okres funkcjonowania cieszyła się dużą popularnością. Oprócz szerokiego wyboru dań i napoi alkoholowych dostępne tu były typowo barowe rozrywki takie jak bilard. Organizowano też różnego rodzaju wydarzenia. W 2013 roku w centrum handlowym powstały dwie nowe kawiarnie – Furore i Sowa. Ta pierwsza zlikwidowana została w 2016 roku, a druga działa do dzisiaj. 

PODSUMOWANIE

Na przestrzeni lat na terenie Wielkiego Kacka istniało wiele różnych rodzajów lokali. W czasach najdawniejszych były to miejsca, które były oblegane zarówno przez miejscowych jak i przyjezdnych. Odbywały się tam wspólne zabawy  i biesiady. W latach PRL istniały tylko lokale skierowane do starszych odbiorców, w którym głównie spożywano alkohol . Dopiero na przełomie wieków rozwinęła się prawdziwa gastronomia. Powstały liczne bary oferujące dania obiadowe i pizze. Jednocześnie powstały lokale rozrywkowe dla młodych osób (w tym dwie dyskoteki - Miras i Vis a Vis). Te z kolei nie przetrwały próby czasu. Niestety, młodzi ludzie obecnie wolą wybrać się do knajp w centrum miasta, a starsi mieszkańcy preferują spędzanie czasu w domu. Najwięcej działających równocześnie lokali w historii istniało w 2016 roku – 16. Obecnie na terenie Wielkiego Kacka działa tylko 12 lokali - 2 bary alkoholowe, 3 bary gastronomiczno-alkoholowe, 5 barów gastronomicznych i 2 kawiarnie. Nie ma żadnej restauracji. Szczególnie przykry jest również fakt, iż w dzielnicy obecnie nie ma możliwości zagrania np. w bilard. Najbliższe takie miejsce to bar Orlik na Małym Kacku (jedyny bilard w południowej Gdyni!).  Poniżej przedstawiono wykresy obrazujące historię ostatnich 30 lat wielkokackiej gastronomii, listę lokali współczesnych i historycznych, zdjęcia lokali oraz gastronomiczną mapę Wielkiego Kacka i Karwin.

                                  
LISTA LOKALI ISTNIEJĄCYCH W 2017 ROKU:

MRÓWKA – ul. Wielkopolska
Bar alkoholowy 
Godziny otwarcia: 9-21
Piwo od 4,5 zł, wódka, przekąski
Dodatkowe atrakcje: rzutki, bilard, telewizor
Od 1970 r. (dawniej Turysta)

JAZZ CAFE – ul. Wielkopolska (obecnie U Sąsiadów)
Bar alkoholowy 
Godziny otwarcia: 18-24
Piwo od 6 zł, wódka, przekąski
Dodatkowe atrakcje: rzutki, telewizor
Od 2003 r.

  
BAR BALTIC HOTEL – ul. Wielkopolska
Bar alkoholowy
Godziny otwarcia:  11-24
Piwo 8 zł, wódka
Dodatkowe atrakcje: telewizor
Od 2015 r.

JAZZ PIZZA – ul. Wielkopolska
Bar gastronomiczny, bar alkoholowy
Godziny otwarcia: 12-22, weekendy: 12-2
Pizza, kuchnia polska i włoska, piwo 5 zł
Dodatkowe atrakcje: telewizor, szachy
Od 2004 r. (dawniej Gospoda Wielkopolska, Kraina Smaku)

NA BOGATO – ul. Wielkopolska
Bar gastronomiczny, bar alkoholowy
Godziny otwarcia: 12-24, weekendy 12-3
Pizza, kuchnia polska i włoska, piwo 6 zł
Od 2014 r. (wcześniej Marshall)

LAS PALMAS – ul. Gryfa Pomorskiego
Bar gastronomiczny
Godziny otwarcia: 12-20, weekendy: 12-22
Pizza, kuchnia polska i włoska, piwo 6,5 zł
Od 1999 r.

TINO – ul. Wielkopolska
Bar gastronomiczny 
Godziny otwarcia: 12-22, weekendy: 12-23
Pizza
Od 2001 r.

TESCO BISTRO  - CH Tesco
Bar gastronomiczny 
Godziny otwarcia: 9-21
Kuchnia polska
Od 2005 r.

TELE KEBAB – ul. Wielkopolska
Bar gastronomiczny
Godziny otwarcia: 12-20
Kebab, fast-food
Od 2008 r.

TAMiTU – ul. Wielkopolska
Bar gastronomiczny
Godziny otwarcia: 12-21
Kuchnia chińska
Od 2016 r.

DOMOWE BISTRO – ul. Korzenna
Bar gastronomiczny
Godziny otwarcia: 9-17, soboty: 9-13
Kuchnia polska, fast-food
Od 2017 r.

SOWA - CH Tesco

Kawiarnia
Godziny otwarcia:  9-21
Od 2013 r.

SŁODKA PRZYSTAŃ – ul. Gryfa Pomorskiego  
Kawiarnia
Godziny otwarcia:  9-20
Od 2017 r.


MIEJSCA HISTORYCZNE:

·                                     
Karczma / Zajazd A. Grabińskiego / Oberża J. Cząstki / Turysta / Mrówka
1353–1939, 1970-2017
II Karczma
XIX w.
Gospoda F. Studzińskiego
II RP
Oberża u F. Deji   
II RP
Oberża Kaszubska u W. Targowskiego  
II RP
Klubokawiarnia
lata 50-te
Kozak
lata 60-te
Bar Leśny
lata 70-te i 80-te XX w.
Czarna Bila
ok. 1990 r.
Bar gastronomiczny GS Żukowo
ok. 1988-1992 r.
Tutti Frutti
ok. 1995 r.
Mr Smarty’s.
1995-2004
Yogen Fruz
1995-2004
Miras
1997 – 2002
Cafe Rene/La Sopressa/Vivaldi/Chicken
1997-2012
Bemol/Laola
2001-2016
Vis a Vis/Kleopatra/Złoty Smok /Ambasada/ Pierrot /Coco Cafe 
2003-2010
InMedio Cafe/Furore
2005-2017
Poczekania
2005-2010
Meduza/Seta i Galareta/Fikakowo i Przyjaciele
2008, 2014-2016
Żar Tropików
2010-2012
Naleśnikowo
2010
Tirikum
2011-2012
     Bazylia/San Marino
2011-2015
Smaki Eda
2016
Kaliburek 
2016-2017


STARE REKLAMY NIEISTNIEJĄCYCH BARÓW:


ZDJĘCIA NIEISTNIEJĄCYCH BARÓW:
 

Oberża u Grabińskiego i Oberża u Targowskiego, źródło: T. Rembalski, Gdynia i jej dzielnice przed powstaniem miasta
 

                                                                        Bar Mrówka, Złoty Smok, Jazz Cafe



MAPA LOKALI



Bibliografia:

Czasy najdawniejsze:
T. Rembalski, Gdynia i jej dzielnice przed powstaniem miasta, Gdynia 2011
T. Rembalski, D, Małszycki, Wielki Kack: dzieje kaszubskiej wsi, Gdynia 2011 
Z. Żywicka, Z dziejów Wielkiego Kacka, Gdańsk 2005
M. Walicka, Gdynia: pejzaż sprzed wojny, Gdańsk 1982
Pozostałe rozdziały:
Badania własne


3 komentarze:

  1. Gastronomia zmieniała się na przestrzeni lat. Teraz w świecie restauracji króluje tak zwany fastfood oraz knajpka na kólkach, czyli potocznie food truck.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubicie dobrze zjeść to powinna Was zainteresować restauracja kuchnia otwarta: https://kuchniaotwarta.com/ . Warto zajrzeć do ich menu. Znajdziecie tam naprawdę sporo różnych, oryginalnych propozycji.

    OdpowiedzUsuń